Go Back

Linnupiimakook – piima- ja gluteenivabalt

Olgu kohe öeldud, et üks mu suur lemmikuid koogi- ja torditegemise alal on blogija Olga Kaju ja tema retsepte ma siis kohendan endale sobivaks :) Lingi originaalretseptile leiate siit: https://www.olgainkitchen.com/2015/04/05/linnupiimakook/
Gluteeni- ja piimavabaks kohendatud retsept aga on järgmine:
Toidukord Magus amps

Koostisosad
  

Põhi:

  • 30 g kookosrasva
  • 50 g Demerara suhkrut
  • 2 munakollast
  • 140 g Schär jahusegu
  • 1/4 tl naturaalset vaniljet

Tarretis:

  • 200 g vaarikaid
  • 4 želatiinilehte
  • 1 dl vett
  • 2 sl suhkrut

Täidis ehk suflee:

  • 5 želatiinilehte
  • 1 sidruni mahl
  • 100 g kookoskreemi nii valget osa, kui ka kookosrasva osa, põhimõtteliselt lõikasin Morgenland kookoskreemi paki pikuti pooleks :)
  • 150 g kookoskondentspiima
  • 120 g Demerara suhkrut
  • 1/4 tl naturaalset vaniljet
  • 5 munavalget jaa, 3 munakollast jääb järgi, aga sellest saate teha näiteks plombiirijäätist

Kate:

  • Mina kasutasin tumedat kuvertüüršokolaadi kuid väga mõnusa katte saab, kui kasutada originaalretsepti peegelglasuuri, vahukoore asemel kasutage riisi- või sojavahukoort.

Valmistamine
 

  • Esmalt tõsta toatemperatuurile kookoskreem ja kooskoskondentspiim. Eralda munavalged munakollastest (3 kollast jääb praegu kasutamata) ja pane munavalged külmkappi.
  • Järgmisena valmista tarretis. Pane želatiinilehed külma vette likku ning kuumuta ülejäänud koostisosad keemiseni. Kasutasin vaarikaid ja kahvliga purustasin neid veidi väiksemaks. Võta pott pliidilt ja sega sisse želatiin (enne pigista ikka vett välja sealt). Kalla tarretis väiksemasse koogivormi, mis on küpsetuspaberiga vooderdatud ja aseta sügavkülma.
  • Siis tee põhi. Vahusta kookosrasv suhkru ja vaniljega. Lisa ükshaaval juurde munakollased ja viimasena sega hulka jahu. Määri tainas 26cm koogivormi põhja ja küpseta 200C ahjus 10 minutit. Ära põhja üle küpseta!
  • Kui tahad korrektselt teha, siis tee nii nagu õpetab Olga: võta väiksemalt koogivormilt rõngas ja suru kuumale põhjale, et lõigata ära ääred. Kui põhi on jahtunud, siis aseta see serveerimisalusele ja pane peale tarretisekiht ning ümber suurema koogivormi rõngas. Vabaks peaks jääma paar sentimeetrit.
  • Kui nii korrektselt ei taha, siis jahuta lihtsalt maha koogipõhi ja siis pane peale tarretisekiht.
  • Suflee jaoks pane želatiinilehed külma vette likku. Ja valmista kreem: vahusta toasoe kookoskreem suurel kiirusel kohevaks vahuks, jätka vahustamist ja nirista juurde kondentspiim. Vahusta senikaua kuni kreem on ühtlaselt siidjas.
  • Pane väiksesse kastrulisse sidrunimahl, lisa 60g demerara suhkrut ja kuumuta keemiseni pidevalt segades. Siis tõsta pott tulelt ja lisa želatiinilehed. Sega läbi ja lase pisut jahtuda.
  • Nüüd võta külmikust munavalged ja vahusta mikseriga tugevaks vahuks. Jätka vahustamist ja lisa 60g suhkrut ja vanilje. Lisa sidruni-želatiinisegu ja viimasena osade kaupa kreem. Vahusta pisut veel ja kalla siis suflee kohe koogivormi. Pane kook külmkappi paariks tunniks. Umbes pool tundi enne serveerimist sulata šokolaad ja kata sellega kook ning kaunista. Aseta veel veidiks külma.
  • Mõnusat nautimist!
  • P.S Uskuge mind, seda kooki on palju lihtsam teha, kui tundub ;)

Notes