Go Back

Gluteenivaba mandli-šokolaadikook

Kuidagi sattus nüüd nii, et järjest avaldan kaks retsepti, mille originaalid pärinevad Kaju köögi blogist. Ja justkui kiusuks seal toodud jutule, et nn dieettoidud ei saa olla maitsvad, tahan tõestada vastupidist :)
Toidukord Magus amps

Koostisosad
  

Põhi:

  • 120 g tumedat šokolaadi
  • 2 sl rummi
  • 120 g toatemperatuuril gheed selitatud või – aga kui keegi soovib, siis võib ka asendada kookosrasvaga
  • 130 g palmisuhkrut + 1 sl suhkrut
  • 3 muna
  • näputäis soola
  • 40 g mandlijahu
  • 0,25 pdl mandliekstrakti
  • 70 g gluteenivaba jahu mina kasutasin seekord gluteenivaba jahusegu, aga väga hästi toimib 1/2 riisijahu ja 1/2 toortatrajahu
  • 1,5 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit mina kasutasin 1 tl soodat + 1 tl sidrunimahla

Šokolaadikreem

  • 240 g tumedat šokolaadi
  • 6 sl rummi
  • 200 g toatemperatuuril gheed
  • 150 g taimset toorjuustu kookose või soja baasil nt Violife oma
  • Kaunistamiseks mandlilaaste ja vaarikaid.
  • Serveerimiseks soovitan veel ilma suhkruta või väga vähese suhkruga vaarika- vm hapukama marja püreed

Valmistamine
 

  • Kuumuta ahi 180 kraadini.
  • Sulata vesivannil šokolaad rummiga. Lase šokolaadil tasasel tulel sulada. Proovi mitte segada. Jäta jahtuma.
  • Vahusta või palmisuhkruga kohevamaks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munakollased. Sega juurde sulanud šokolaad. Viimasena sega hulka mandliekstrakt ja mandlijahu.
  • Vahusta munavalged soolaga kohevaks. Lisa 1 sl suhkrut ja vahusta kuni munavalge on kõva (kui kausi ümber pöörad, siis jääb sisu püsima :))
  • Lisa 1/3 munavalgetest šokolaadimassile. Siis sega gluteenivaba jahu küpsetuspulbriga ning lisa šokolaadimassile pool jahukogusest. Siis pool munavalgest, siis pool jahukogusest. Viimasena peaksid lisama munavalge. Kindlasti väldi ülesegamist! Kalla tainas gheega määritud väiksemasse koogivormi (nt 20cm) ja küpseta ca 20-30 minutit. Valmis kook on äärtest hangunud ja keskelt on veel pehme. Lase 10 minutit jahtuda, siis eemalda vormist ja jäta pikemaks jahtuma.
  • Kreemi jaoks sulata jälle šokolaad rummiga. Siis vahusta ja lisa supilusikahaaval ghee ning taimne toorjuust. Jätka vahustamist, kuni oled kõik lisanud. Pane kook serveerimisalusele, pane ümber koogivorm ja kalla/määri peale kreem ning kaunista mandlilaastude ja vaarikatega. Mina panin koogi veel korraks külma. Siis vorm eemaldada ja head isu!