Kook “Palju õnne, Eesti!”
See kook on praktiliselt piimavaba, altpoolt leiad võimalused seda piimatoodetega teha ning ka võimaluse, kuidas muuta kook veganitele sobivaks.Palju õnne, Eesti - kook
Põhi:
450 ml rukkipuru (mina blenderdasin röstitud rukkihelbed ja kuivatatud riivitud leiva) *
75g gheed või kookosrasva või 100g võid
Sulata rasvaine ja blenderda koos rukkipuruga läbi. Suru 24cm koogivormi põhjale ja pane natukeseks ajaks külma.
*Rukkipuru jaoks võtsin umbes 300 ml rukkihelbeid, 2 spl gheed, 1kuhjaga spl mett ja 1 spl kaneeli.
Panin pannile rasvaine ja mee, sulatasin. Lisasin rukkihelbed ja kaneeli ning röstisin pidevalt segades, kuni helbed muutusid kergelt pruunikaks. NB! See toimus üsna kiiresti.
Kate
1. kiht:
300 ml metsamustikaid
300ml siidist tofut
300 ml sojavahukoort (võib asendada ka kookos- või riisivahukoorega)
200ml kookoskondentspiima
1 väiksema apelsini mahl
12 lehte želatiini
Kaunistuseks maasikaid.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Blenderda omavahel tofu, mustikad, sojavahukoor ja kookoskondentspiim. Kuumuta apelsinimahl ja sulata selles želatiinilehed. Nirista blenderdatud segusse ja sega läbi (või blenderda veel korra läbi).
Poolita maasikad ja suru koogivormi äärtesse. Siis kalla peale mustikasegu ja pane sügavkülma.
2. kiht:
300 ml sojavahukoort
100 ml kookoskondentspiima
100 ml kaerakoort
1 laimi mahl
6 želatiinilehte
Kaunistamiseks marju.
Pane želatiinilehed külma vette. Vahusta ühtlaseks sojavahukoor, kookoskondentspiim ja kaerakoor. Kuumuta laimimahl ja sulata selles kuivaks pigistatud želatiinilehed. Nirista mahl segusse ja mikserda veelkord läbi. Vala koogile teiseks kihiks.
Lase koogil külmkapis seista vähemalt 2 tundi, kaunista ja serveeri.
Head nautimist!
NB! Kellele sobivad piimatooted, siis võite asendada piimatoodetega (kondentspiima läheb vähem, tavaline on veidi magusam), tofu saab asendada toorjuustuga.
NB2! Kui soovite kooki veganitele sobivaks muuta, siis asendage želatiin agar-agariga, mee asemel kasutage vahtra- või agaavisiirupit ning ghee asemel kindlasti kookosrasva.