Omaküpsetatud leib
Pilt pärineb aadressilt: http://koduleivad.ee/leivad/seemneleib/
I päev (nt kell 13.00)
Vaja läheb hapendatud juuretist 9 sl
Lisa juuretisele:
1,5 l sooja vett
4 peotäit rukkijahu (vedel tainas)
Taigen panna seisma 16-20 tunniks (rätiku sisse sooja või ahju lähedale)
II päev kell 10.00
Võta ära 8 sl juuretist (ülejäänu pane külmkappi, kõlblik 2 nädalat)
Lisa juuretisele:
8 tl soola (triiki)
Demerara suhkrut 200-250g
paar peotäit kaerahelbeid (või rukkihelbeid, koriandriseemneid, aprikoose, rosinaid, köömneid, lina- ja kanepiseemned koorimata kujul jmt).
1,5 kg rukkijahu (taigen peab jääma paks, mis jääb lusikale)
võib panna sisse mett (sulatatud), tumedat rukkijahu, linnasejahu
Leivavormid määrida võiga, asetada leivataigen vormidesse (pooltäis). Siluda leivataigent pealt märja käega. Taignasse sisse lükata näpu abil õhuaugud. Seejärel panna taigen kerkima 5-6 tunniks 40⁰C ahju. Järgnevalt kuumuta ahi 250⁰C ja hoia kuumust leivale 12minuti vältel, kata leib küpsetuspaberiga ja alanda ahju kuumust 200⁰C ja küpseta veel 50min.
Kui leib on valmis, siis määrida pealt võiga ja mähkida räti sisse 30minutiks.
Jätku leiba!