fbpx

Miks ma osalesin rohesmuutide väljakutses?

Nagu paljud teist juba teavad, siis ma osalesin aprilli lõpus ühes põnevas väljakutses.

Nimelt tuli mul kümne päeva jooksul juua igapäevaselt vähemalt üks klaas rohelist smuutit. Seda smuutit võis juua kas vahepalaks või hommikusöögi kõrvale või nii nagu ma seda soovisin, aga põhieesmärk oli see, et minu toidulaud rikastuks köögiviljasmuutide võrra. Muide, olgu siinkohal mainitud, et smuuti värv ei pidanud tegelikult olema roheline, oluline oli see, et smuutis oleksid olemas kas rohelised lehtviljad või köögiviljad vmt (ka nt macha tee läks sinna alla).

Miks ma seda tegin?

Võite ju mõelda, et ma olen toitumisnõustaja ja kas ma seda kõike siis igapäevaselt ei tee. Jah, smuutisid joon ma ju suure rõõmuga, aga tõepoolest, igapäevaselt ma rohelisi smuutisid ei joo. Mulle meeldib panna küll nt spinatit smuutisse ja proovin lisada ka erinevaid köögivilju, kuid tundsin, et väike väljakutse kuluks marjaks ära.

Tegelikult on ju ülimalt lihtne on endale kokku vuristada puuviljasmuutisid, samuti kokku panna marjad, banaan ja keefir – need on tavalisemad smuutid, mida tehakse. Aga kui paljud teist kasutavad smuutides spinatit, sellerit, kurki, lehtsalatit vmt? No vot, sellepärast ma seda tegingi.

Ja väga põnev oli! Igapäevaselt üllatada iseennast erinevate smuutidega. Täiesti kannatamatult ootasin seda hetke, kui sain smuutit nautima hakata. Väljakutse jaoks oli ju oluline ka see, et postitasin igapäevaselt pildi Triinu toidumaailma Facebooki lehele.  Ehk siis suurem väljakutse oli piltide tegemine, nende joomine oli puhas nauding! 🙂

Koostisosad

Smuutide tegemisel on hästi oluline see, millises järjekorras koostisosad masinasse lisada. Esmalt tuleks panna pehmemad koostisosad (banaan, avokaado jmt), sinna peale kõvemad (porgand, ingver, külmutatud marjad jmt) ja kõige peale valada vedelik. Vedelikuna võib kasutada vett, piima ja piimatooteid, taimseid piimasid (pähkli- ja seemnepiimad), mahlasid. Väljakutses piima ja piimatooteid ei kasutatud, samuti mitte poemahlasid. Olgem ausad, neid kumbagi ma ei kasuta smuutidesse panekul niikuinii. Enamasti ikka puhas vesi või siis taimsed piimajoogid.

Põhikoostisosadeks on smuutidel alati puu- ja köögiviljad – katsusin lisada võimalikult palju erinevaid, et saada kätte mõnusalt suur kogus erinevaid antioksüdante.

Mõned näited puu- ja köögiviljadest, mida smuutidesse lisasin: ananass, kurk, spinat, pirn, banaan, avokaado, marjad, lehtkapsas, ingver, apelsin, seller. Samuti võib smuutidesse lisada umbrohtu (naat, võilill, nõges, põdrakanep, vesihein, kuuse- ja männivõrsed, kasepungad jmt). Mina kasutasin ühel päeval oma smuutisse naati. Lisaks tasub kasutada maitse andmiseks laimi- või sidrunimahla.

Veel on minu jaoks olulised lisandid ehk kõik see, mis annab vürtsi, rammusust, maitset jmt. Võib kasutada erinevaid vürtse (tšilli, ingver, kurkum, kaneel, vanilje), maitsetaimi (küüslauk, petersell, basiilik, piparmünt, meliss), pähkleid (India, Kreeka, Brasiilia, metsa-, kookos- ja pekaanipähkel jmt), seemneid (minu lemmikuteks on tšiia- ja kanepiseemned, aga võib ka lisada muid, nt kõrvitsa- või linaseemneid), samuti võib lisada pudruhelbeid või juba valmis putru, toorkakaod (see sobib ka lastele hästi!) või kakaonibse, vetikaid (klorella, spirulina), põnevaid pulbreid (nt kasekäsna pulber, männikasvupulber vmt). Magusat maitset lisavad datlid, agaavi- ja vahtrasiirup ning mesi.

Mina panin smuutidesse kokku näiteks selliseid asju: 1) kurk, spinat, ananass, õun, sidrunimahl, tšiiaseemned; 2) avokaado, banaan, matcha tee, kaerapiim, laimimahl, kanepiseemned, vahtrasiirup, vanilje; 3) mustikad, banaan, lehtkapsas, kaerapiim, kaneel, tšiiaseemned, ingver. Esimese väljakutse smuuti retsepti leiate siit. Aga teisi retsepte jagan teiega oma kodulehel kindlasti edaspidi.

Ahjaa, ülioluline nii rohe- kui ka muude smuutide puhul on põhjalik blenderdamine. Muidu jäävad tükid sisse ja smuuti ei maitse üldse mõnusalt.

Mida ma õppisin?

Õppisin sellest väljakutsest eelkõige seda, et julgen nüüd hoogsamalt lisada oma smuutidesse igasugust rohelist kraami. Leidsin ka isikliku lemmiku – kurgi, see teeb smuuti hoopis värskemaks, vett võib selle arvelt vähem panna. Teine lemmik on seller – sellega ei tohiks ainult liialdada.

Järjepidevus oli hea, igapäevane smuuti rikastab toidulauda väga mõnusalt. Nii saab ka rohkem puu- ja köögivilju tarbida kui muidu seda teeks.

Uued retseptid minu retseptivaramusse ja veelgi rohkem julgust katsetada uusi kooslusi (kas minu puhul on katsetamise osas ka kuskil piir? :)).

Igal juhul, kokkuvõtteks võin öelda, et oli väga tore kogemus ja soovitan teistele ka! Õigemini, juba soovitasin ja nii mõnigi tegi minu eeskujul 10-päevase väljakutse läbi.

Mõnusat smuutitamist!

Triin

Nii, aga nüüd ma lähen ja teen selle jutu peale ühe rohelise smuuti! Suu hakkas vett jooksma! 😉