fbpx

Kuidas süüa rohkem köögivilju?

Kõik on kuulnud sellest, et eestlase toidulaual on liiga vähe köögivilju ning miks me peaksime neid rohkem sööma, aga sellest KUIDAS seda teha on natuke liiga vähe juttu. Hästi lihtne on ju öelda, et söö lihtsalt rohkem. Aga kui ei maitse, ei oska jne?

Ma olen eestlastele köögiviljade söömist õpetanud juba üle kümne aasta läbi oma nõustamiste ning erinevate töötubada. Viimase aasta jooksul on lisandunud sadu inimesi, kes on seda kunsti õppinud meie Viie köögivilja väljakutses.

Toon välja mõned võimalused, kuidas lisada oma menüüsse erinevaid ning põnevaid köögivilju:

  • Vali poes käies midagi uut ja põnevat oma toidulauale ka puu- ja köögiviljaosakonnast! – Kas sa oled söönud nuikapsast? Tead, milline näeb välja artišokk?
  • Jälgi, et igal (põhi)toidukorral oleks su menüüs köögivilju – sööd hommikul putru? Lisa juurde köögiviljasmuuti. Armastad pastaroogi – lisa tomatikastmesse rohkem köögivilju ja söö salatit kõrvale. Ampsad võileiba – lisa sellele nt jääsalatit, tomatit ja idusid.
  • Uuri retseptiraamatuid, kogu inspiratsiooni toiduajakirjadest – igal pool on hulganisti ideid ja retsepte, mis tahavad katsetamist!
  • Külasta võimalusel toidukoolitusi ja maitse ning katseta esmalt turvalises keskkonnas, kuidas köögiviljaroogasid valmistatakse ning mis moodi need maitsevad.
  • Võta eesmärgiks lisada vähehaaval oma traditsioonilistesse toitudesse rohkem köögivilju – nt lisan oma kanasuppi täna lillkapsa, järgmisel korral sellele lisaks herned ja siis fenkoli.
  • Tea, et köögivilju saab lisada ka küpsetistesse ja magustoitudesse – porgandikooki on vist kõik proovinud, aga kikerhernemuffineid? Ole julge katsetama!

Kui see kõik tundub ikkagi võõras ja üksinda katsetamiseks raske, siis tule proovi koos teistega! Osale juba 26. jaanuaril alustavas Viie köögivilja väljakutses ja julgen lubada, et köögiviljade hulk su toidulaual kasvab ning nauding toidust ei kao!

Triin